Ako funguje Pinterest – návod pre podnikateľov, tvorcov a Etsy predajcov

Pinterest je jednou z 3 najobľúbenejších sociálnych sietí na svete. V roku 2024 ho používa viac ako 522 miliónov ľudí mesačne. Výnimočnosť Pinterestu spočíva v tom, že nie je len sociálnou sieťou, ale funguje hlavne ako výkonný vyhľadávač.

Bezcieľne scrolovanie ako na Facebooku alebo Instagrame na Pintereste určite nenájdete.
Užívatelia vyhľadávajú konkrétne nápady a produkty, pričom aktívne klikajú na odkazy v príspevkoch.
Pinterest sa zameriava hlavne na vizuálne vyhľadávanie. To znamená, že kvalitné obrázky a správne kľúčové slová sú najdôležitejšie.

Na rozdiel od iných sociálnych sietí, kde je obsah rýchlo zabudnutý, piny na Pintereste majú dlhodobú platnosť. Môžu prinášať návštevnosť pre vašu web stránku, eshop alebo blog po celé mesiace a roky.

Pre podnikateľov, tvorcov a Etsy predajcov je Pinterest ideálnym miestom na budovanie povedomia o značke, získavanie návštevnosti a zvyšovanie predaja.

Ako Pinterest funguje

Príspevky na Pintereste sa nazývajú piny. Pin môže byť fotografia / fotografie alebo video.
Piny sa vkladajú, pripínajú na nástenky. Tento proces si môžete predstaviť ako pripínanie fotiek a nápadov na skutočnú nástenku. Ibaže sa to celé deje v online priestore.

Na svojom profile si vytvárate nástenky na rôzne témy. Na tieto nástenky potom pripínate príspevky – piny. Na nástenky môžete pripínať svoje vlastné piny, ale aj piny niekoho iného. Pripínanie cudzích pinov na nástenky je forma zdieľania príspevkov na Pintereste.

Čo je najdôležitejšie vedieť

Pinterest funguje ako vizuálny (obrázkový) vyhľadávač. Používa prepracovaný algoritmus na zobrazenie obsahu pre používateľov.

Algoritmus analyzuje kľúčové slová v názvoch, popisoch a aj na samotných obrázkoch. Čím lepšie sú tieto kľúčové slová vybrané, tým vyššia je pravdepodobnosť, že váš pin bude zobrazený vo vyhľadávaní.

Vždy používajte dlhšie kľúčové frázy, ktoré presnejšie opisujú obsah. Tieto dlhšie frázy sú menej konkurenčné a pomáhajú zacieliť na špecifické publikum.

Pridávanie pinov bez správnych kľúčových slov je stratený čas. Vaše piny sa zobrazia iba minimálnemu počtu ľudí. Preto odporúčam vyhradiť si na nájdenie a analyzovanie kľúčových slov dostatok času.

Pre vyhľadávanie správnych kľúčových slov použite:

  • Pinterest vyhľadávanie,
  • Pinterest trends,
  • analyzujte konkurenciu,
  • externé aplikácie (keywordtool.io, Erank.com, Ahrefs, SEMrush).

Pinterest piny

Na Pintereste existuje niekoľko formátov pinov, každý s odlišnými funkciami a využitím:

  • Statické – obrázkové piny

Statické piny sú najbežnejším formátom na Pintereste. Jednoduché obrázkové piny, ktoré zobrazujú jednu statickú fotografiu alebo grafiku. Tento formát je ideálny na propagáciu produktov, blogových článkov, infografík alebo nápadov.

  • Video piny

Videopiny dokážu zachytiť pozornosť používateľov oveľa efektívnejšie než statické obrázky. Sú dynamické a môžu prezentovať obsah viac interaktívnym spôsobom.

  • Nápadové piny

Obsahujú viacero obrázkov alebo krátkych videí, ktoré sa zobrazujú v sérii. Podobne ako Carousel na
Instagrame alebo Facebooku. Tento formát je ideálny na prezentáciu návodov, príbehov alebo produktových prezentácií.

  • Bohaté piny

Bohaté piny sú špeciálny typ pinov, ktoré obsahujú dodatočné informácie synchronizované priamo z webovej stránky. Obsahujú informácie o produkte, ako sú cena, dostupnosť a popis. Údaje sú aktualizované v reálnom čase, takže používateľ vždy vidí aktuálne informácie.

Pinterest nástenky

Každý Pinterest profil sa skladá z násteniek. Môžete si ich predstaviť ako kategórie, ktoré si sami vytvoríte, pričom práve do týchto kategórií pridávate príspevky – piny.

Každá nástenka, ktorú vytvoríte by mala mať svoju tému. Témy násteniek si určujete vy sami. Napríklad dekorácie na Vianoce, dekorácie na Veľkú noc, oblečenie pre mužov, oblečenie na leto a podobne. Postupne na tieto nástenky pripínate obrázky – piny.

Existujú 3 druhy násteniek:

  • Verejné – viditeľné pre všetkých.
  • Súkromné – vidíte ich iba vy.
  • Skupinové – s viacerými prispievateľmi.

Pri počte násteniek platí dôležité pravidlo. Je lepšie mať menej aktívnych násteniek, kde budete pravidelne prispievať, ako mŕtve neaktívne nástenky.

Ako funguje Pinterest

Kompletný návod na správne používanie Pinterestu 

  • Ako funguje Pinterest algoritmus,
  • všetko o nástenkách,
  • ako vytvárať úspešné piny, smerujúce na vaše produkty,
  • praktické príklady pinov,
  • a ďalšie informácie na 83 stranách.

Pinterest a Etsy

Pinterest je ideálna sociálna sieť pre Etsy predajcov. Prvým dôvodom je, že ho využívajú ľudia z celého sveta. Rovnako ako Etsy.

Piny na Pintereste majú oveľa dlhšiu životnosť ako príspevky na iných sociálnych sieťach. Piny môžu byť opakovane zdieľané a ukladané, čo znamená, že vaše produkty môžu byť viditeľné mesiace až roky po ich pridaní.

Každý pin môže slúžiť ako priamy odkaz na váš produkt a prinášať nových zákazníkov.

Ako Etsy predajca by ste mali aktivovať bohaté piny, ktoré automaticky zobrazujú informácie ako názov, cena a dostupnosť. Tým sa zvyšuje dôvera a pravdepodobnosť, že zákazníci kliknú na pin.

Vytvárajte sezónne piny niekoľko mesiacov pred udalosťou, aby vaše piny a produkty mali čas získať pozornosť.

Určite sa zapojte do skupinových násteniek v téme vašich produktov. Môžu zvýšiť dosah, keďže umožňujú zdieľanie pinov s väčším publikom.

Pinterest dôležité rady:

  • používajte firemný profil,
  • používajte dlhšie kľúčové frázy namiesto krátkych kľúčových slov,
  • na nástenky je potrebné pravidelne pridávať vlastné piny a aj piny iných tvorcov,
  • používajte sezónne aj skupinové nástenky,
  • piny pridávajte vždy ako zvislé obrázky alebo videá,
  • odkaz pinu by mal vždy smerovať priamo na web stránku, eshop alebo blog.

Kompletný návod ako používať Pinterest na propagovanie vašej tvorby alebo podnikania nájdete v e-knihe Ako funguje Pinterest >>>

Petra Rusnáková - Som handmade tvorca
Už 9 rokov vám pomáham predávať vaše výrobky
Prečo to robím a ako to celé začalo? Prečítajte si tu >>>

Píšem pre vás elektronické knihy, konzultujem a radím vám vo vašom podnikaní. Všetky moje produkty a služby nájdete tu >>>

Napísať mi môžete na petra@somhandmadetvorca.sk

Všetky informácie a novinky nájdete na Facebooku >>>

Svoje výrobky môžete bezplatne propagovať v našej Facebook skupine >>>

Sledujte ma na Instagrame >>>
Komentáre